DZIECI MIĘDZY POSIŁKAMI DOSTAJĄ DO WYBORU KOMPOT LUB WODĘ
22.04.2024 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto) ,chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło , tuńczyk, cebula zielona , papryka
II ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku z musem truskawkowym, talerzyk owocowo – warzywny
” gruszka , rzodkiewka ,kalarepa”
OBIAD: Zupa neapolitańska z makaronem – gluten (zboże) , mięsem i serem żółtym
(wywar mięsno – warzywny – seler , makaron – gluten, ser żółty ,filet z indyka, śmietana, przyprawy) , ziemniaki , sznycel z jaj (jaja, cebula , bułka tarta – gluten , olej rzepakowy, przyprawy) , marchew gotowana z groszkiem (marchew, groszek , mąka pszenna – gluten , masło) , kompot wieloowocowy.
23.04.2024 WTOREK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko) ,chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło , kiełbasa żywiecka, pomidor malinowy, ogórek kiszony
II ŚNIADANIE: Budyń śmietankowy (mleko, mąka ziemniaczana, cukier),
talerzyk owocowo – warzywny ” mandarynka, ogórek świeży , marchew’’
OBIAD: Krem brokułowy z grzankami – gluten (wywar warzywny – seler , grzanki – gluten,
brokuły, mąka pszenna – gluten, śmietana, przyprawy), ziemniaki , kotlet mielony ( mięso – kark, jaja, bułka tarta – gluten , cebula , czosnek, olej rzepakowy, przyprawy), buraki zasmażane ( buraki, masło, mąka pszenna – gluten ,śmietana, przyprawy), kompot wieloowocowy.
24.04.2024 ŚRODA
ŚNIADANIE: Bawarka (mleko),chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło , serek almette, rzodkiewka , szczypiorek
II ŚNIADANIE: Galaretka owocowa, wafle ryżowe, talerzyk owocowo – warzywny
‘’banan , pomidor koktajlowy, kalarepa’’
OBIAD: Rosół z makaronem – gluten (zboże) ( wywar mięsno – warzywny – seler, makaron – gluten, kapusta włoska , por , marchew, pietruszka , lubczyk, cebula, czosnek, mięso wołowe, mięso z kurczaka, przyprawy), a’ la gołąbki w sosie pieczarkowym ( pręga wołowa, kasza manna – gluten, ryż, jaja, kapusta biała, mąka pszenna – gluten, pieczarki, śmietana, przyprawy) , sałata lodowa z sosem winegret i prażonym słonecznikiem , kompot wieloowocowy.
25.04.2024 CZWARTEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka (jęczmień , żyto),chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło,pasta z pora, jaj i sera żółtego
II ŚNIADANIE: Coktail – owocowy (jogurt naturalny, kefir, owoc – jagoda, cukier) talerzyk owocowo – warzywny ‘’kiwi, rzodkiewka, ogórek świeży’’
OBIAD: Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar warzywny – seler, ziemniaki, śmietana,ogórek kiszony ,przyprawy), ryż na parze ,potrawka z indyka (filet z indyka, włoszczyzna , mąka pszenna – gluten, śmietana, olej rzepakowy, przyprawy) ,marchew tarta z chrzanem, kompot wieloowocowy.
26.04.2024 PIĄTEK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko) , bułka pszenna – gluten, masło, szynka, , pomidor malinowy, sałata – roszponka
II ŚNIADANIE: Mleko, chałka – gluten z dżemem 100% ,talerzyk owocowo – warzywny‘’jabłko, papryka, kalarepa ‘’
OBIAD: Krupnik – gluten ( wywar warzywny – seler, kasza jęczmienna – gluten, śmietana, przyprawy), ziemniaki, klops rybny( filet z miruny, jaja, bułka tarta – gluten, ser żółty ,olej rzepakowy, przyprawy), surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem , kompot wieloowocowy.