DZIECI MIĘDZY POSIŁKAMI DOSTAJĄ DO WYBORU KOMPOT LUB WODĘ
14.10.2024 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko) ,chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło, ser żółty ,ogórek świeży, pomidor malinowy
II ŚNIADANIE: Budyń śmietankowy (mleko, mąka ziemniaczana, cukier), talerzyk owocowo – warzywny ‘’ gruszka , papryka , kalarepa ’’
OBIAD: Barszcz biały ( mąka żytnia – gluten) z białą kiełbasą i ziemniakami ( wywar mięsno – warzywny – seler, czosnek, ziemniaki, kiełbasa biała, przyprawy) ,makaron – gluten (zboże) z musem truskawkowym, marchew do gryzienia ,kompot wieloowocowy.
15.10.2024 WTOREK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto) , chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło, pasta z jaj, szczypiorek , rzodkiewka
II ŚNIADANIE: Kasza jaglana na mleku z musem malinowym, talerzyk owocowo – warzywny
‘’jabłko ,marchew, ogórek świeży’’
OBIAD: Krem z groszku zielonego z groszkiem ptysiowym – gluten (wywar warzywny – seler ,groszek ptysiowy ,groszek zielony, mąka pszenna – gluten, śmietana, przyprawy), kasza bulgur – gluten na parze, pieczeń rzymska ( mięso – kark , jaja, cebula ,czosnek, mąka pszenna – gluten , olej rzepakowy, przyprawy) , buraki zasmażane ( buraki , masło, mąka pszenna – gluten , śmietana ,przyprawy), kompot wieloowocowy.
16.10.2024 ŚRODA
ŚNIADANIE: Bawarka (mleko) , chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło ,serek almette , ogórek świeży, pomidor malinowy
II ŚNIADANIE: Galaretka owocowa, pałeczki kukurydziane , talerzyk owocowo – warzywny ‘’banan , papryka, kalarepa’’
OBIAD: Rosół z makaronem – gluten (zboże) (wywar mięsno – warzywny – seler, makaron – gluten ,kapusta włoska ,por ,marchew , pietruszka, lubczyk, cebula, czosnek, mięso wołowe, mięso z kurczaka, przyprawy) a’la gołąbki w sosie pieczarkowym ( pręga wołowa, kasza manna – gluten , ryż, jaja, kapusta biała, mąka pszenna – gluten , pieczarki, śmietana , przyprawy), sałata lodowa z sosem winegret , kompot wieloowocowy.
17.10.2024 CZWARTEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka( jęczmień, żyto) , chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło, pasta kanapkowa z – pora, jaj i sera żółtego
II ŚNIADANIE: Jogurt – naturalny z płatkami kukurydzianymi, talerzyk owocowo – warzywny ‘’śliwka, pomidor koktajlowy, rzodkiewka’’
OBIAD: Kapuśniak z ziemniakami (wywar mięsno – warzywny – seler , kapusta kiszona , ziemniaki, boczek, przyprawy),ryż na parze, potrawka z indyka (filet z indyka, włoszczyzna, mąka pszenna – gluten, śmietana ,olej rzepakowy, przyprawy) ,marchew na parze ,kompot wieloowocowy.
18.10.2024 PIĄTEK
ŚNIADANIE: Kakao ( mleko), chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło,kiełbasa krakowska, pomidor malinowy, ogórek kiszony
II ŚNIADANIE: Mleko , bułeczki maślane – gluten ( drożdże, jaja, mąka pszenna – gluten, cukier, masło) , talerzyk owocowo – warzywny ,, jabłko, papryka, kalarepa’’
OBIAD: Krupnik – gluten ( wywar warzywny – seler, kasza jęczmienna – gluten, śmietana, przyprawy), ziemniaki, klops rybny( filet z miruny, jaja, bułka tarta – gluten, ser żółty ,olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką , kompot wieloowocowy.