DZIECI MIĘDZY POSIŁKAMI DOSTAJĄ DO WYBORU KOMPOT LUB WODĘ
20.01.2025 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto) ,chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło , ser żółty,
pomidor malinowy, ogórek świeży
II ŚNIADANIE: Budyń czekoladowy (mleko, mąka ziemniaczana, kakao – gluten, cukier),
talerzyk owocowo – warzywny ‘’gruszka, rzodkiewka ,papryka’’
OBIAD: Zupa grochowa z ziemniakami ( wywar mięsno – warzywny – seler ,czosnek, ziemniaki,
groch łuskany, przyprawy), makaron – gluten (zboże) z musem truskawkowym, marchew do gryzienia,
kompot wieloowocowy.
21.01.2025 WTOREK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko), chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło ,
kiełbasa żywiecka, pomidor malinowy, ogórek kiszony
II ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku z orzechami i rodzynkami, talerzyk owocowo – warzywny
‘’ jabłko, marchew ,kalarepa’’
OBIAD: Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym – gluten (wywar warzywny – seler ,groszek ptysiowy ,dynia,
mąka pszenna – gluten, śmietana, przyprawy), kasza bulgur – gluten na parze,
pieczeń rzymska ( mięso – kark , jaja, cebula ,czosnek, mąka pszenna – gluten , olej rzepakowy, przyprawy) ,
buraki zasmażane ( buraki, masło , mąka pszenna – gluten, śmietana, przyprawy), kompot wieloowocowy.
22.01.2025 ŚRODA
ŚNIADANIE: Kawa – inka (mleko) , chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło , pasta z sera białego
ze szczypiorkiem i rzodkiewką
II ŚNIADANIE: Galaretka owocowa , talerzyk owocowo – warzywny
’’banan, papryka ,ogórek świeży’’
OBIAD: Zupa kalafiorowa z makaronem – gluten (zboże) (wywar warzywny – seler ,makaron – gluten ,kalafior, śmietana ,przyprawy), ryż na parze, potrawka z indyka (filet z indyka, włoszczyzna, mąka pszenna – gluten, śmietana ,olej rzepakowy, przyprawy) ,marchew tarta z chrzanem ,kompot wieloowocowy.
23.01.2025 CZWARTEK
ŚNIADANIE: Bawarka (mleko), chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło , pasta z jaj,
cebula zielona , papryka
II ŚNIADANIE: Mleko, rogaliki maślane – gluten ( drożdże, jaja, mąka pszenna – gluten,
cukier, masło) ,talerzyk owocowo – warzywny ’’owoc – kaki, kalarepa, rzodkiewka’’
OBIAD: Zupa koperkowa z ryżem ( wywar warzywny – seler ,ryż, koperek, śmietana, przyprawy),
łazanki z mięsem i kapustą (mięso wieprzowe- łopatka, makaron – gluten , kapusta biała ,
olej rzepakowy, przyprawy), marchew do gryzienia, kompot wieloowocowy.
24.01.2025 PIĄTEK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko), chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło,
szynka, ogórek kiszony, pomidor malinowy
II ŚNIADANIE: Ryż na mleku z jabłkiem prażonym ,talerzyk owocowo – warzywny
‘’pomarańcz, ogórek świeży, papryka’’
OBIAD: Krupnik – gluten ( wywar warzywny – seler, kasza jęczmienna – gluten, śmietana, przyprawy),
ziemniaki, ryba miruna – smażona (filet z miruny, jaja, bułka tarta – gluten, olej rzepakowy,
mąka pszenna – gluten, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką , kompot wieloowocowy.