DZIECI MIĘDZY POSIŁKAMI DOSTAJĄ DO WYBORU KOMPOT LUB WODĘ
4.12.2023 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto) ,chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło , tuńczyk, cebula zielona, papryka
II ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku z musem truskawkowym , talerzyk owocowo – warzywny
‘’jabłko , rzodkiewka, ogórek świeży’’
OBIAD: Barszcz biały ( mąka żytnia – gluten) z kiełbasą i ziemniakami (wywar mięsno – warzywny – seler, czosnek, ziemniaki, biała kiełbasa, przyprawy) ,makaron – gluten ( zboże) z serem białym , marchew do gryzienia , kompot wieloowocowy.
5.12.2023 WTOREK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko) , chleb pszenno – żytni, orkisz, graham ( gluten), masło,
kiełbasa krakowska, pomidor malinowy, ogórek kiszony
II ŚNIADANIE: Budyń śmietankowy (mleko ,mąka ziemniaczana, cukier), talerzyk owocowo – warzywny ” mandarynka, kalarepa, marchew”
OBIAD : Krem z pomidorów i papryki z grzankami – gluten i serem mozzarella (wywar warzywny – seler , grzanki – gluten, pomidory , papryka, ser mozzarella ,mąka pszenna – gluten ,śmietana, przyprawy) , ziemniaki , kotlet mielony ( kark , jaja, bułka tarta – gluten, cebula , czosnek, olej rzepakowy, przyprawy) , kapusta zasmażana (kapusta kiszona ,masło, mąka pszenna – gluten, przyprawy), kompot wieloowocowy.
6.12.2023 ŚRODA
ŚNIADANIE: Bawarka ( mleko), chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło ,
serek almette , ogórek świeży, rzodkiewka
II ŚNIADANIE: Herbata , sałatka owocowa (jabłko, mandarynka, gruszka , kiwi, banan, kaki)
OBIAD: Zupa neapolitańska z makaronem – gluten (zboże) ,mięsem i serem żółtym (wywar mięsno – warzywny – seler, makaron – gluten, śmietana, ser żółty, filet z indyka , przyprawy), ryż na parze , schab duszony w sosie ( schab , olej rzepakowy, mąka pszenna – gluten, czosnek, przyprawy) , brokuły na parze , kompot wieloowocowy.
7.12.2023 CZWARTEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień, żyto) , chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło, pasta z pora, jaj i sera żółtego
II ŚNIADANIE: Ryż na mleku z jabłkiem prażonym ,talerzyk owocowo – warzywny
’’banan ,papryka ,ogórek świeży’
OBIAD: Zupa ogórkowa z ziemniakami (wywar warzywny – seler, ogórek kiszony, ziemniaki ,
śmietana, przyprawy),kasza jęczmienna – gluten na parze z gulaszem drobiowym ( mięso – filet z indyka , mąka pszenna – gluten ,cebula, czosnek, olej rzepakowy, przyprawy),buraki tarte z chrzanem , kompot wieloowocowy.
8.12.2023 PIĄTEK
ŚNIADANIE: Kakao ( mleko), chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło,
kabanos wieprzowy, pomidor malinowy , ogórek kiszony
II ŚNIADANIE: Herbata miętowa , sernik ( ser biały, jaja, cukier , mąka ziemniaczana , masło),
talerzyk owocowo – warzywny ,, owoc – kaki , kalarepa , marchew’’
OBIAD: Zupa pieczarkowa z zacierką – gluten ( wywar warzywny – seler, zacierka – gluten ,
śmietana, pieczarki, przyprawy) , ziemniaki, klops rybny ( filet z miruny, jaja, bułka tarta – gluten, ser żółty, olej rzepakowy, przyprawy) , surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką , kompot wieloowocowy