DZIECI MIĘDZY POSIŁKAMI DOSTAJĄ DO WYBORU KOMPOT LUB WODĘ
31.03.2025 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka (jęczmień , żyto) ,chlebpszenno – żytni ,orkisz,graham(gluten), masło,
tuńczyk,cebula zielona , papryka
IIŚNIADANIE:Budyń śmietankowy (mleko, mąka ziemniaczana, cukier), talerzyk owocowo – warzywny ‘’gruszka , rzodkiewka , kalarepa ’’
OBIAD:Barszcz biały (mąka żytnia – gluten) z białą kiełbasą i ziemniakami( wywar mięsno – warzywny – seler , czosnek ziemniaki, kiełbasa biała , przyprawy), ryż na parze ,filet z indyka w sosie słodko – kwaśnym (filet z indyka, ananas , papryka, pomidory,mąka pszenna – gluten, przyprawy), marchew do gryzienia, kompot wieloowocowy.
1.04.2025 WTOREK
ŚNIADANIE:Kakao (mleko), masło, chleb tostowy – pszenny (gluten), z serem żółtym ,szynką (na ciepło) i ketchupem
II ŚNIADANIE:Kasza manna na mleku z musem truskawkowym talerzyk owocowo – warzywny ‘’jabłko, żurawina, ogórek świeży’’
OBIAD:Krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym – gluten (wywar warzywny – seler,groszek ptysiowy ,groszek zielony,mąka pszenna – gluten,śmietana, przyprawy),
kasza jęczmienna – glutenna parze , pieczeń rzymska ( mięso – kark, jaja, cebula, czosnek,
mąka pszenna – gluten, olej rzepakowy, przyprawy), buraki tarte z chrzanem,kompot wieloowocowy.
2.04.2025 ŚRODA
ŚNIADANIE:Kawa – inka ( jęczmień, żyto), chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło,serek wiejski ze szczypiorkiem i rzodkiewką
II ŚNIADANIE: Herbata miętowa , rogaliki maślane – gluten (drożdże, jaja, mąka pszenna -gluten, cukier , masło), talerzyk owocowo – warzywny ‘’kiwi ,papryka ,kalarepa’’
OBIAD:Zupa pomidorowa z makaronem – gluten (zboże) ( wywar – warzywny – seler, makaron – gluten, koncentrat pomidorowy, śmietana, przyprawy), ziemniaki ,filet z kurczaka smażony ( filet z kurczaka, jaja, mąka pszenna – gluten, bułka tarta – gluten,olej rzepakowy, przyprawy), marchew gotowana z groszkiem (marchew, groszek, masło,
mąka pszenna – gluten , przyprawy) , kompot wieloowocowy.
3.04.2025 CZWARTEK
ŚNIADANIE:Bawarka (mleko), chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło,pasta z pora , jaj i sera żółtego
II ŚNIADANIE: Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi,,talerzyk owocowo – warzywny
‘’banan, marchew, ogórek świeży’’
OBIAD: Zupa kalafiorowa z ryżem ( wywar warzywny – seler, ryż ,śmietana, kalafior, przyprawy),łazanki z mięsem i kapustą ( mięso wieprzowe – łopatka, makaron – gluten, kapusta biała, olej rzepakowy, przyprawy), kalarepa do gryzienia, kompot wieloowocowy.
4.04.2025 PIĄTEK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko), chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło,kiełbasa żywiecka, ogórek kiszony, pomidor malinowy
II ŚNIADANIE: Ryż na mleku z musem truskawkowym ,talerzyk owocowo – warzywny
‘’gruszka, papryka, rzodkiewka’’
OBIAD:Zupa grysikowa – gluten( wywar warzywny – seler,kasza manna – gluten, przyprawy),
ziemniaki, ryba miruna – smażona (filet z miruny, jaja, bułka tarta – gluten, olej rzepakowy,
mąka pszenna – gluten, przyprawy), fasola szparagowa ( fasola, masło,
bułka tarta – gluten, przyprawy), kompot wieloowocowy.