JADŁOSPIS
DZIECI MIĘDZY POSIŁKAMI DOSTAJĄ DO WYBORU KOMPOT LUB WODĘ
8.12.2025 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi , weka – gluten, masło, miód
II ŚNIADANIE: Budyń czekoladowy (mleko, mąka ziemniaczana, kakao – gluten, cukier),
talerzyk owocowo – warzywny ‘’pomarańcz, ogórek świeży, papryka’’
OBIAD: Zupa grochowa z ziemniakami ( wywar mięsno – warzywny – seler, czosnek, ziemniaki ,boczek,
groch łuskany, przyprawy), makaron spaghetti – gluten ( zboże) z mięsem, pieczarkami, pomidorami i
serem żółtym (mięso – kark, pomidory, czosnek, cebula, pieczarki, ser żółty ,olej rzepakowy, przyprawy),
marchew do gryzienia, kompot wieloowocowy.
9.12.2025 WTOREK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto), chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło,
jajo – gotowane ,papryka, ogórek świeży
II ŚNIADANIE: Jogurt owocowy (jogurt naturalny, owoc – jagoda, cukier),
talerzyk owocowo – warzywny ‘‘jabłko, rzodkiewka, kalarepa’’
OBIAD: Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym – gluten (wywar warzywny – seler ,
groszek ptysiowy – gluten, dynia, mąka pszenna – gluten, śmietana, przyprawy),ziemniaki, filet z kurczaka smażony (filet z kurczaka, jaja, mąka pszenna – gluten ,olej rzepakowy, bułka tarta – gluten, przyprawy),
marchew gotowana z groszkiem( marchew, groszek, masło, mąka pszenna – gluten , przyprawy),
kompot wieloowocowy.
10.12.2025 ŚRODA
ŚNIADANIE: Kakao (mleko), chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło,
pasta z sera białego ze szczypiorkiem i rzodkiewką
OBIAD: Zupa neapolitańska z makaronem – gluten (zboże),mięsem i serem żółtym
( wywar mięsno – warzywny – seler, makaron – gluten , śmietana, ser żółty , filet z indyka, przyprawy)
ryż na parze , schab duszony w sosie ( schab, olej rzepakowy, mąka pszenna – gluten, czosnek, przyprawy) ,
surówka z białej kapusty (kapusta biała, marchew, jabłko, kukurydza, śmietana , majonez),
kompot wieloowocowy.
II ŚNIADANIE: Crispi natural, soczek jabłkowy, talerzyk owocowo – warzywny
‘‘banan, pomidor koktajlowy, ogórek świeży’’
11.12.2025 CZWARTEK
ŚNIADANIE: Bawarka (mleko), pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło, ryba wędzona ,
cebula zielona , papryka
II ŚNIADANIE: Mleko ,chałka – gluten z dżemem 100% , talerzyk owocowo – warzywny
‘’ owoc – kaki, kalarepa, marchew ’’
OBIAD: Zupa pieczarkowa z zacierką – gluten( wywar warzywny – seler, zacierka – gluten, pieczarki,
śmietana ,przyprawy), kasza jęczmienna – gluten na parze z pulpetem w sosie (kark , jaja,
mąka pszenna – gluten ,cebula, czosnek, olej rzepakowy, przyprawy), buraki tarte z jabłkiem ,
kompot wieloowocowy.
12.12.2025 PIĄTEK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko) , chleb pszenno – żytni , orkisz, graham(gluten), masło ,
kiełbasa żywiecka, pomidor malinowy, ogórek kiszony
II ŚNIADANIE: Herbata miętowa, sernik (ser biały, jaja, cukier , mąka ziemniaczana, masło),
talerzyk owocowo – warzywny‘’ mandarynka, kalarepa, papryka ’’
OBIAD: Zupa grysikowa – gluten ( wywar warzywny- seler, kasza manna – gluten, przyprawy) ,
ziemniaki, kotleciki rybne ( filet z miruny, jaja, bułka tarta – gluten, ser żółty ,olej rzepakowy, przyprawy),
surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką, kompot wieloowocowy.

