JADŁOSPIS
DZIECI MIĘDZY POSIŁKAMI DOSTAJĄ DO WYBORU KOMPOT LUB WODĘ
15.12.2025 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto),chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło , tuńczyk,cebula zielona, papryka
II ŚNIADANIE: Kisiel owocowy ( truskawki, mąka ziemniaczana , cukier), Crispi natural,
talerzyk owocowo – warzywny‘’ jabłko, rzodkiewka , ogórek świeży’’
OBIAD: Zupa ziemniaczana z mięsem (wywar mięsno – warzywny – seler, ziemniaki , przyprawy),
makaron – gluten (zboże) z serem białym, marchew do gryzienia, kompot wieloowocowy.
16.12.2025 WTOREK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko) ,tosty na ciepło – masło, chleb tostowy – pszenny (gluten )
z serem żółtym , szynką i ketchupem
II ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku z orzechami i rodzynkami, talerzyk owocowo – warzywny
‘’ mandarynka, kalarepa, papryka’’
OBIAD: Krem z zielonego groszku z grzankami – gluten (wywar warzywny – seler,
grzanki – gluten, groszek zielony, mąka pszenna – gluten, śmietana, przyprawy), ziemniaki, kotlet mielony
(kark, jaja , bułka tarta – gluten ,cebula ,czosnek ,olej rzepakowy, przyprawy), kapusta zasmażana
( kapusta, masło, mąka pszenna – gluten ,przyprawy), kompot wieloowocowy.
17.12.2025 ŚRODA
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto), chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło,
serek almette, rzodkiewka, ogórek świeży
II ŚNIADANIE: Galaretka owocowa, talerzyk owocowo – warzywny
‘’ banan, marchew, pomidor koktajlowy ’’
OBIAD: Rosół z makaronem – gluten (zboże) (wywar mięsno – warzywny – seler,
makaron – gluten ,kapusta włoska ,por ,marchew , pietruszka, lubczyk, cebula, czosnek, mięso wołowe,
mięso z kurczaka, przyprawy) a’la gołąbki w sosie pieczarkowym ( pręga wołowa, kasza manna – gluten , ryż, jaja, kapusta biała, mąka pszenna – gluten , pieczarki, śmietana , przyprawy),
sałata lodowa z sosem winegret , kompot wieloowocowy.
18.12.2025 CZWARTEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto), pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło,
pasta z jaj, szczypiorek , rzodkiewka
II ŚNIADANIE: Budyń śmietankowy (mleko, mąka ziemniaczana, cukier), talerzyk owocowo – warzywny
‘’ owoc – kaki, kalarepa, papryka’’
OBIAD: Zupa pomidorowa z makaronem – gluten (zboże) (wywar warzywny – seler , makaron – gluten, koncentrat pomidorowy ,śmietana, przyprawy), ryż na parze, potrawka z indyka (filet z indyka, włoszczyzna,
mąka pszenna – gluten, śmietana ,olej rzepakowy, przyprawy), marchew na parze ,kompot wieloowocowy.
19.12.2025 PIĄTEK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko) , chleb pszenno – żytni , orkisz, graham(gluten), masło ,szynka,
pomidor malinowy, ogórek kiszony
II ŚNIADANIE: Mleko, babka piaskowa (kakao, mleko, jaja, mąka pszenna – gluten , cukier, masło),
talerzyk owocowo – warzywny‘’ kiwi, kalarepa, rzodkiewka’’
OBIAD: Krupnik – gluten (wywar warzywny – seler, kasza jęczmienna – gluten, śmietana, przyprawy),
ziemniaki, ryba miruna – smażona (filet z miruny, jaja, bułka tarta – gluten, olej rzepakowy,
mąka pszenna – gluten, przyprawy), fasola szparagowa ( fasola, masło, bułka tarta – gluten, przyprawy),
kompot wieloowocowy.

