JADŁOSPIS
DZIECI MIĘDZY POSIŁKAMI DOSTAJĄ DO WYBORU KOMPOT LUB WODĘ
18.08.2025 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto),chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło , tuńczyk, cebula zielona, papryka
II ŚNIADANIE: Płatki owsiane na mleku z orzechami i rodzynkami, talerzyk owocowo – warzywny
‘‘gruszka, ogórek świeży, rzodkiewka ’’
OBIAD: Zupa z czerwonej soczewicy z makaronem – gluten ( zboże) (wywar warzywny – seler,
makaron – gluten, soczewica czerwona , przyprawy), ryż na parze ,filet z indyka,
w sosie słodko – kwaśnym (filet z indyka , ananas, papryka, pomidory) ,
marchew do gryzienia, kompot wieloowocowy.
19.08.2025 WTOREK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko), chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło,
pasztet drobiowy, ogórek małosolny, pomidor malinowy
II ŚNIADANIE: Budyń śmietankowy (mleko, mąka ziemniaczana, cukier),
talerzyk owocowo – warzywny‘’ jabłko, papryka, kalarepa ’’
OBIAD: Krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym – gluten (wywar warzywny – seler ,
groszek ptysiowy , ziemniaki, pietruszka, kalafior, mąka pszenna – gluten, śmietana, przyprawy), ziemniaki, podudzie z kurczaka pieczone, mizeria ze śmietaną, kompot wieloowocowy.
20.08.2025 ŚRODA
ŚNIADANIE: Bawarka (mleko), chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło,
pasta z sera białego ze szczypiorkiem i rzodkiewką
II ŚNIADANIE: Kisiel owocowy ( truskawki, mąka ziemniaczana , cukier), chrupki kukurydziane,
talerzyk owocowo – warzywny ’’banan, marchew, ogórek świeży’’
OBIAD: Rosół z makaronem – gluten (zboże) (wywar mięsno – warzywny – seler,
makaron – gluten ,kapusta włoska ,por ,marchew , pietruszka, lubczyk, cebula, czosnek,
mięso wołowe, mięso z kurczaka, przyprawy) a’la gołąbki w sosie pomidorowym ( pręga wołowa,
kasza manna – gluten , ryż, jaja, kapusta biała, mąka pszenna – gluten , koncentrat pomidorowy,
śmietana , przyprawy), sałata lodowa z sosem winegret , kompot wieloowocowy.
21.08.2025 CZWARTEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto), chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło,
pasta z jaj, cebula zielona , papryka
II ŚNIADANIE: Mleko, chałka – gluten z dżemem 100% ,talerzyk owocowo – warzywny
’’arbuz, kalarepa, marchew’’
OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem (wywar warzywny – seler ,ryż ,koncentrat pomidorowy,
śmietana ,przyprawy),kasza jęczmienna – gluten na parze z pulpetem w sosie (kark , jaja,
mąka pszenna – gluten ,cebula, czosnek, olej rzepakowy, przyprawy), buraki tarte z chrzanem ,
kompot wieloowocowy.
22.08.2025 PIĄTEK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko), chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło, kiełbasa krakowska,
ogórek małosolny, pomidor malinowy
II ŚNIADANIE: Ser biały na słodko, talerzyk owocowo – warzywny ‘’jabłko, papryka, ogórek świeży ’’
OBIAD: Zupa pieczarkowa z zacierką – gluten( wywar warzywny – seler, zacierka – gluten , pieczarki,
śmietana ,przyprawy), ziemniaki, kotleciki rybne ( filet z miruny, jaja, bułka tarta – gluten, ser żółty ,
olej rzepakowy, przyprawy), surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką , kompot wieloowocowy.