DZIECI MIĘDZY POSIŁKAMI DOSTAJĄ DO WYBORU KOMPOT LUB WODĘ
12.05.2025 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień, żyto) ,chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło , tuńczyk,cebula zielona, papryka
II ŚNIADANIE: Budyń śmietankowy(mleko, mąka ziemniaczana, cukier), talerzyk owocowo – warzywny ‘’ mandarynka , ogórek świeży, rzodkiewka ’’
OBIAD: Zupa ziemniaczana (wywar warzywny – seler, ziemniaki, śmietana ,przyprawy)
makaron spaghetti – gluten ( zboże) z mięsem, pieczarkami, pomidorami i serem żółtym
(mięso – kark, pomidory, czosnek, cebula, pieczarki, ser żółty ,olej rzepakowy, przyprawy),
marchew do gryzienia, kompot wieloowocowy.
13.05.2025 WTOREK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko), tosty na ciepło – chleb tostowy – pszenny (gluten), z serem żółtym ,
szynką i ketchupem, masło
II ŚNIADANIE: Kasza manna na mleku z granolą owocową, talerzyk owocowo – warzywny
‘’jabłko , marchew, kalarepa’’
OBIAD: Krem z pomidorów i papryki z groszkiem ptysiowym – gluten (wywar warzywny – seler ,
groszek ptysiowy – gluten, papryka, pomidory, ser mozzarella, mąka pszenna – gluten, śmietana, przyprawy), ziemniaki, podudzie z kurczaka pieczone ,mizeria ze śmietaną , kompot wieloowocowy.
14.05.2025 ŚRODA
ŚNIADANIE: Mleko , weka – gluten , masło, ser biały z miodem
II ŚNIADANIE: Herbata miętowa , bułeczki maślane – gluten ( drożdże, jaja, mąka pszenna – gluten ,
cukier, masło) , talerzyk owocowo – warzywny ‘’banan, pomidor koktajlowy, kalarepa’’
OBIAD: Zupa neapolitańska z makaronem – gluten (zboże),mięsem i serem żółtym
( wywar mięsno – warzywny – seler, makaron – gluten , śmietana, ser żółty , filet z indyka, przyprawy)
ryż na parze , schab duszony w sosie ( schab, olej rzepakowy, mąka pszenna – gluten, czosnek, przyprawy) ,
surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, marchew, jabłko, kukurydza, śmietana , majonez),
kompot wieloowocowy.
15.05.2025 CZWARTEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto), chleb pszenno – żytni, orkisz, graham (gluten), masło,
pasta z jaj, szczypiorek , rzodkiewka
II ŚNIADANIE: Mleko, chałka – gluten z dżemem 100% ,talerzyk owocowo – warzywny
‘’melon, papryka, ogórek świeży’’
OBIAD: Krupnik – gluten ( wywar warzywny – seler, kasza jęczmienna – gluten, śmietana, przyprawy),
ziemniaki, ryba miruna – smażona (filet z miruny, jaja, bułka tarta – gluten, olej rzepakowy,
mąka pszenna – gluten, przyprawy) , surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką ,
kompot wieloowocowy
16.05.2025 PIĄTEK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko) , chleb pszenno – żytni , orkisz, graham(gluten), masło ,
parówki z szynki 93 % mięsa ,ketchup
II ŚNIADANIE: Kisiel owocowy ( truskawki, mąka ziemniaczana , cukier) , chrupki kukurydziane,
talerzyk owocowo – warzywny ‘’jabłko, rzodkiewka, kalarepa’’
OBIAD: Barszcz czerwony z ziemniakami ( wywar warzywny – seler, ziemniaki, buraki, czosnek,
śmietana, przyprawy), pierogi – gluten z truskawkami , borówkami i serem białym (ser biały ,truskawki, borówki, jaja, mąka pszenna – gluten, śmietana, cukier, masło ) ,marchew do gryzienia,
kompot wieloowocowy.