DZIECI MIĘDZY POSIŁKAMI DOSTAJĄ DO WYBORU KOMPOT LUB WODĘ
6.05.2024 PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto) ,chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło , tuńczyk, cebula zielona , papryka
II ŚNIADANIE: Kasza jaglana na mleku z musem truskawkowym , talerzyk owocowo – warzywny
„mandarynka , kalarepa , rzodkiewka”
OBIAD: Zupa grochowa z ziemniakami ( wywar mięsno – warzywny – seler ,groch łuskany, boczek, ziemniaki, czosnek, przyprawy) ,makaron – gluten (zboże) z serem białym , marchew do gryzienia ,kompot wieloowocowy.
7.05.2024 WTOREK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko), chleb pszenno – żytni , orkisz, graham ( gluten), masło,
pasta z jaj, rzodkiewka , ogórek świeży
II ŚNIADANIE: Budyń śmietankowy (mleko, mąka ziemniaczana ,cukier),
talerzyk owocowo – warzywny „jabłko, marchew, pomidor koktajlowy”
OBIAD: Zupa kalafiorowa z makaronem – gluten (zboże) (wywar warzywny – seler ,makaron – gluten, kalafior, śmietana ,przyprawy),kasza bulgur – gluten na parze , pieczeń rzymska (mięso – kark ,jaja cebula ,czosnek, mąka pszenna – gluten , olej rzepakowy, przyprawy), surówka z białej kapusty ( kapusta biała, marchew, jabłko, kukurydza, śmietana, majonez), kompot wieloowocowy.
8.05.2024 ŚRODA
ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi , weka – gluten , masło, dżem 100%
II ŚNIADANIE: Galaretka owocowa ,talerzyk owocowo – warzywny „banan, papryka, kalarepa’’
OBIAD: Krem dyniowy z grzankami – gluten ( zboże) (wywar warzywny- seler , grzanki – gluten,
mąka pszenna – gluten, dynia, śmietana, przyprawy), ziemniaki, filet z kurczaka smażony
( filet z kurczaka, jaja, mąka pszenna – gluten , olej rzepakowy, bułka tarta – gluten, przyprawy),
mizeria ze śmietaną, kompot wieloowocowy.
9.05.2024 CZWARTEK
ŚNIADANIE: Kawa – inka ( jęczmień , żyto) ,chleb pszenno – żytni ,orkisz, graham (gluten), masło, pasta wiosenna z sera białego ze szczypiorkiem i rzodkiewką
II ŚNIADANIE: Herbata miętowa , babka piaskowa (kakao, mleko, mało, jaja, cukier, mąka pszenna – gluten ),talerzyk owocowo – warzywny „gruszka, marchew, ogórek świeży’’
OBIAD: Zupa koperkowa z ryżem (wywar warzywny – seler, ryż , koperek, śmietana, przyprawy),
łazanki z mięsem i kapustą ( mięso wieprzowe – łopatka , makaron – gluten, kapusta biała,
olej rzepakowy, przyprawy), marchew do gryzienia , kompot wieloowocowy.
10.05.2024 PIĄTEK
ŚNIADANIE: Kakao (mleko) , chleb pszenno – żytni , orkisz, graham(gluten), masło , filet drobiowy , pomidor malinowy, ogórek kiszony
II ŚNIADANIE: Ryż na mleku z jabłkiem prażonym, talerzyk owocowo – warzywny ‘’kiwi, papryka ,kalarepa’’
OBIAD: Zupa pieczarkowa z zacierką – gluten ( wywar warzywny – seler, zacierka – gluten, śmietana, pieczarki przyprawy),ziemniaki, klops rybny( filet z miruny, jaja, bułka tarta – gluten, ser żółty ,olej rzepakowy, przyprawy),fasola szparagowa (fasola , masło, bułka tarta – gluten, przyprawy), kompot wieloowocowy.